Deprecated: Creation of dynamic property do_lm::$version is deprecated in /www/webvol23/jx/jkbzfu99uukl8gw/cibelmarketing.se/public_html/wp-content/plugins/divi-overlays/do_lm.php on line 85

Deprecated: Optional parameter $post_types declared before required parameter $location is implicitly treated as a required parameter in /www/webvol23/jx/jkbzfu99uukl8gw/cibelmarketing.se/public_html/wp-content/plugins/monarch/monarch.php on line 3783
Misstag du vill undvika med Linkedin Ads | Cibel Marketing

Misstag du vill undvika med Linkedin Ads

apr 25, 2020

Linkedin Ads kan vara ett effektivt metod att nå ut till nya potentiella kunder. Fördelarna är många för B2B-företag. Bra möjligheter till definiera målgrupper, både individen och företaget. Målgruppen är i business-mode och söker information som kan stärka deras organisation samt sina egna arbetsuppgifter.

1. Otydliga mål med kampanjen

Det låter som självklarhet att vi sätter mål för kampanjen, men förvånansvärt många har otydliga eller oklara mål kring det resultat de förväntar sig. Otydliga mål kan betyda att man flera olika mål, för att man vill lösa flera olika uppgifter på agendan. Vi ska bygga varumärke på flera olika geografiska marknader, mot olika typer av beslutsfattare samt generera affärer och leads. Hur mycket vi än behöver lösa olika delar av marknadsplanen kan vi inte göra allt i en kampanj (ofta i någon sorts tro att vi ska spara pengar genom att göra ALLT på en och samma gång).

En kampanj – ett mål, är en bra grundregel. Vad är avsikten med kampanjen och vilket mätbara värde ska vi använda oss av? Det skapar fokus med kampanjen och en möjlighet att mäta effektivitet och ROI. Är det varumärkesbyggande kampanj eller ska vi generera leads? Är det en tidsbegränsad kampanj eller avser vi bygga en lead-funnel som ska generera kvalitativa leads över längre perioder? Bestäm dig för en modell per kampanj, har du flera mål bör du sätta upp flera enskilda kampanjer. Risken är annars en urvattnad kampanj som inte uppfyller något av dina mål särskilt tillfredställande.

2. Otillräcklig annonsbudget

Hand-i-hand med att bli lite överambitiös med sina mål för sina Linkedin-kampanjer, är många lite överoptimistiska kring hur långt deras tänkta mediabudget ska räcka. Generellt är det ofta bäst att börja kampanjer med kostnad per click (CPC) som debiteringsmodell för leads-orienterade kampanjer.

Har ni då förväntningar på hur många leads kampanjen har som mål går det att räkna baklänges: Mål för antal leads = konverteringsgrad för landningssida x besökare på sidan. Antal besökare = Kampanjbudget / Kostnad per klick Exempel 35 000 SEK i budget, CPC om 75 kr, 10% CTR på landningssidan ger ca 467 klick till sidan och ca 47 leads.

Här kan du hämta en enkel mall i Google Sheet för att hjälpa dig beräkna din media mediabudget. För att kunna göra ändringar behöver du göra en kopia på dokumentet. Beräkna Linkedin Ad Mediabudget  

3. Du fuskar med det strategiska förarbetet

Effektiv leadsgenerering bygger på att hitta de som är mest troliga att bli (bra) kunder till ert företag. Den etablerade BANT-metoden att kvalificera leads fokuserar på fyra faktorer: Budget, Authority, Need och Time. Linkedins möjligheter till urval bör säkerställa att vi når rätt person, vilket låter oss fokusera på att säkerställa ett behov.

Därmed bör innehållet i vårt material vara relevant för den som upplever konsekvenser av det problem (alternativt utmaning) vi är där för att lösa. Det vill säga, materialet måste hjälpa dem i deras situation. Ofta fungerar material i den så kallande Consideration-fasen av buyer’s journey bäst för detta. Material i form av guider, checklistor och verktyg, som utan att vara produktorienterade, fokuserar på de bakomliggande lösningsstrategierna. 

I det strategiska förarbetet för kampanjer behöver vi ta fram (eller möjligtvis ompaketera befintligt) material som den tänkta mottagaren finner relevant för sin beslutsprocess.

Bonustips!

Med risk att sparka in en öppen dörr, använd video i din annons! Rörlig media drar till sig uppmärksamhet, och ger dig betydligt bättre chanser till att läsaren stannar vid just ditt material i sitt flöde. Vår erfarenhet är att video in annonsen kan ge mer än fyra gånger fler klick, något som kan bli mycket avgörande med mindre målgrupper. Det behöver dessutom inte bli extremt dyrt, tvärtom kan en över producerad video upplevas som reklam eller för mycket “corporate”. En kort video med välskriven dialog filmad av dig själv med mobilen kan ofta vara bästa lösningen.

Mall för kampanjplanering av Linkedin Ads

Planeringsverktyg för Linkedin Ads kampanjer i Google sheet. Gör din egen kopia av mallen för kunna göra ändringar.